Pomysł na smaczny obiad, gdy tradycyjny schabowy już nam się znudził. Ten będzie wyjątkowo aromatyczny i soczysty. Świetnymi dodatkami do tego mięsa będzie kasza gryczana i surówka z białej kapusty.
Składniki (4 porcje):
- 500 g schabu bez kości
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju Beskidzkiego
- 1 litr wody
- 1 cebula
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów (bez skórki)
- 5 łyżki słodkiej śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku
Schab pokroić w plastry o grubości 1-2 cm, posolić, popieprzyć i posypać papryką słodką. Mięso obtańczyć w mące. Rozgrzać patelnię lub rondel dodać odrobinę oleju Beskidzkiego. Mięso smażymy na patelni z obu stron. Gdy mięso jest dość dobrze przyrumienione, zacznie puszczać swój sok.
Dodać posiekaną cebulkę, papryki, ziele angielskie, czosnek, pomidory z puszki, koncentrat, chwilkę podsmażyć. Zalać wodą tak, by przykrywało mięso. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok 50-60 minut. W razie potrzeby dolać wody (gdyby się wygotowała). Gdy mięso będzie już miękkie, zagęścić sos mąką wymieszaną w śmietanie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i doprawić do smaku np. papryką słodką, ostrą, pieprzem.