Lubisz zbierać grzyby? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Proste w przyrządzeniu grzybowe risotto z boczkiem będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 300 g ryżu do sushi
- 150 g grzybów (np. pieczarek i boczniaków)
- 100 - 150 g boczku
- 1 cebula
- szczypiorek lub świeża kolendra
- Beskidzki Culinary – masło klarowane z olejem rzepakowym
Sposób przygotowania:
Cebulę i boczek kroimy w kostkę lub w długie paseczki. Podsmażamy na Beskidzkim Culinary przez 5 minut, następnie wsypujemy opłukany ryż i dusimy na patelni, podlewając co chwilę gorącą wodą. Stosunek finalny wody do ryżu 2:1. Na osobnej patelni podsmażamy grzyby na 2 łyżkach Beskidzkiego Culinary. Gdy ryż jest już prawie gotowy przekładamy grzyby do ryżu i całość dusimy razem przez 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie czosnkiem. Risotto na talerzu posypujemy posiekanym bardzo drobno szczypiorem.
Uwaga: Różne gatunki ryżu pochłaniają różną ilość wody. Podlewając ryż, co jakiś czas trzeba próbować dania, sprawdzając stopień ugotowania.