Najlepszy – bo domowy. Lekki, delikatny, ze śliwkową nutą.
Składniki:
- 1 kg udek z indyka
- 300g wątróbki drobiowej
- 4 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 2 duże cebule
- 2 białe bułki
- 2 duże jajka
- olej Beskidzki do smażenia
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżeczki papryki w proszku
200g suszonych śliwek - sól, pieprz
Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, solą i pieprzem gotować przez około 1,5h, do miękkości mięsa. Pozostawić do wystudzenia.
Pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju Beskidzkim, po chwili dodać wątróbkę, krótko podsmażyć. Wystudzić. Bułki namoczyć w wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Mięso wraz ze skórą, warzywa, wątróbkę, cebulę i bułki zmielić dwukrotnie w maszynce. Dodać surowe jajka, paprykę, sól i pieprz do smaku.
Część masy przełożyć do aluminiowych foremek, dowolnie poukładać suszone śliwki, dołożyć warstwę pasztetu. Piec przez około 1h, w temperaturze 180 stopni.