Składniki:
- 4 pszenne tortille
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g przecieru pomidorowo – paprykowego
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki Beskidzkiego Culinary - masła klarowanego z olejem rzepakowym
- 50 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
Mięso mielone podsmażamy na Beskdzkim Culinary z posiekaną w drobną kostkę cebulą i papryką. Po około 10 minutach smażenia dorzucamy czosnek i przecier. Dusimy razem przez kilka minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy zioła prowansalskie.
Tortille rozkładamy na płasko. Na jej środku układamy farsz i odrobinę żółtego sera, po czym dokładnie zwijamy z jednaj strony, nie zaginając tortilli.
WSKAZÓWKA: Jeśli masz w domu opiekacz lub toster – po zwinięciu tortilli zapiecz ją. Ser się rozpuści, a placek zrobi się chrupiący i dużo smaczniejszy.