SKŁADNIKI:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg słodkiej kapusty
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ok 1 kg mięsa duszonego lub pieczonego
- 200 g kiełbasy
- kilka suszonych śliwek
- kilka suszonych grzybów
- 1/2 szklanek czerwonego wina wytrawnego
- kilka liści laurowych i ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju Beskidzkiego
- Sól, pieprz
Słodką kapustę poszatkować, wrzucić do garnka razem z kiszoną kapustą. Dodać przyprawy i zagotować w niewielkiej ilości wody. Po chwili dodać pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, olej, śliwki i grzyby.
Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka, od czasu do czasu mieszając.
Najlepiej smakuje po 2-3 dniach, kilkakrotnie odgrzany.