SKŁADNIKI:

- filet z karpia królewskiego 1szt

- cebula czerwona 1 szt

- czerwona papryczka chili 1/3 szt

- ocet winny 6% 1/2 szklanki 

- woda 2 szklanki 

- olej Beskidzki 1/3 szklanki

- mąka pszenna (do panierowania)

- anyż 1 szt

- goździk 1 szt

- cukier 2 łyżki

- sól, zioła według uznania np. rozmaryn, tymianek

 

Karpia kroimy w 3-centymetrowe kawałki doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy mąką i smażymy na oleju Beskidzkim na złoty kolor. Następnie układamy w słoiku. Cebulę i paprykę kroimy w piórka i zagotowujemy razem z resztą składników. Gorącym płynem zalewamy karpia i zamykamy słoik. Tak zamarynowany karp jest gotowy do spożycia już następnego dnia ! Ale może tak stać nawet kilka tygodni.

powrót