SKŁADNIKI:
- filet z karpia królewskiego 1szt
- cebula czerwona 1 szt
- czerwona papryczka chili 1/3 szt
- ocet winny 6% 1/2 szklanki
- woda 2 szklanki
- olej Beskidzki 1/3 szklanki
- mąka pszenna (do panierowania)
- anyż 1 szt
- goździk 1 szt
- cukier 2 łyżki
- sól, zioła według uznania np. rozmaryn, tymianek
Karpia kroimy w 3-centymetrowe kawałki doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy mąką i smażymy na oleju Beskidzkim na złoty kolor. Następnie układamy w słoiku. Cebulę i paprykę kroimy w piórka i zagotowujemy razem z resztą składników. Gorącym płynem zalewamy karpia i zamykamy słoik. Tak zamarynowany karp jest gotowy do spożycia już następnego dnia ! Ale może tak stać nawet kilka tygodni.