- 4 papryki
- 400 g mielonego mięsa
- 2 łyżki Beskidzkiego Culinary- masło klarowane z olejem rzepakowym
- 1 łyżka oleju Beskidzkiego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 g ryżu
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g żółtego sera
- 1 pomidor
- tymianek, słodka papryka, kurkuma i oregano
Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Na patelni na Beskidzkim Culinary zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj starty czosnek, po chwili włóż zmielone mięso i dokładnie obsmaż.
Mięso dopraw solą, pieprzem, dodaj przyprawy. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz natkę, smaż przez ok. 2 minuty.
Dodaj odcedzony ryż, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. minutę. Odstaw z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodaj jajko i wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Papryki oczyść. Wnętrze dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą, wypełnij farszem, na wierzchu połóż plasterek pomidora i w miarę potrzeby dopraw solą, pieprzem. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut.