- 4 papryki

- 400 g mielonego mięsa

- 2 łyżki Beskidzkiego Culinary- masło klarowane z olejem rzepakowym

- 1 łyżka oleju Beskidzkiego

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 150 g ryżu

- 1 jajko

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 100 g żółtego sera

- 1 pomidor

- tymianek, słodka papryka, kurkuma i oregano

 

Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Na patelni na Beskidzkim Culinary zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj starty czosnek, po chwili włóż zmielone mięso i dokładnie obsmaż.

Mięso dopraw solą, pieprzem, dodaj przyprawy. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz natkę, smaż przez ok. 2 minuty.

Dodaj odcedzony ryż, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. minutę. Odstaw z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodaj jajko i wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Papryki oczyść. Wnętrze dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą, wypełnij farszem, na wierzchu połóż plasterek pomidora i w miarę potrzeby dopraw solą, pieprzem. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut.

powrót