Składniki:
1,5 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju Beskidzkiego
2 jajka
Wykonanie:
Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Do drugiej miski dodajemy i mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej, jajka. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy krótko i niedokładnie (długie wyrabianie ciasta pozbawi babeczki lekkości)
Wlewamy masę w foremki. Pieczemy 20 min w temp. 200 stopni.
Polewa:
1 łyżka czubata margaryny Palma
2 łyżki słodkiej śmietany 30%
6 płaskich łyżek cukru
3 łyżki kakao
Masło, cukier, śmietanę doprowadzić do wrzenia i połączyć z kakao. Wystudzoną polewą ozdobić upieczone i ostudzone babeczki.