Składniki:

1,5 szklanki mąki

¾ szklanki cukru

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

½  szklanki oleju Beskidzkiego

2 jajka

 

Wykonanie:

Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Do drugiej miski dodajemy i mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej, jajka. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy krótko i niedokładnie (długie wyrabianie ciasta pozbawi babeczki lekkości)

Wlewamy masę w foremki. Pieczemy 20 min w temp. 200 stopni.

 

Polewa:

1 łyżka czubata margaryny Palma

2 łyżki słodkiej śmietany 30%

6 płaskich łyżek cukru

3 łyżki kakao

 

Masło, cukier, śmietanę doprowadzić do wrzenia i połączyć z kakao. Wystudzoną polewą ozdobić upieczone i ostudzone babeczki.

powrót