Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 80 g oleju Beskidzkiego
  • 80 mililitrów wody
  • Konfitura, dżem lub powidła.

Przygotowanie:

  1. Ze składników zagnieść gładkie ciasto.
  2. Przygotowane ciasto zawinąć w folie i schłodzić w lodówce na około 30 min.
  3. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 2  części, każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić po przekątnej na 8 trójkątów.
  4. Na podstawie trójkąta nałożyć konfiturę i ciasno zawinąć, formując rogalika.
  5. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra - dół.
  7. Upieczone rogaliki studzimy na kratce. 
powrót