Składniki

Ciasto:

  • 8 łyżek ciepłej przegotowanej wody
  • 8 łyżek oleju Beskidzkiego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując.
  3. Dodajemy żółtka, olej, wodę, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej połowę ciasta.
  5. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i odrobinę letniej przegotowanej wody, miksujemy i wlewamy do foremki.
  6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 40 minut.
  7. Upieczone i ostudzone ciasto polewamy lukrem utartym z soku z cytryny i cukru pudru.
powrót