Składniki
Ciasto:
- 8 łyżek ciepłej przegotowanej wody
- 8 łyżek oleju Beskidzkiego (w temperaturze pokojowej)
- 1 ½ szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując.
- Dodajemy żółtka, olej, wodę, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej połowę ciasta.
- Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i odrobinę letniej przegotowanej wody, miksujemy i wlewamy do foremki.
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 40 minut.
- Upieczone i ostudzone ciasto polewamy lukrem utartym z soku z cytryny i cukru pudru.