Składniki:
- 1 kg. mąki krupczatki
- 10 dkg. drożdży
- 0,5 l. ciepłego mleka
- 1 całe jajko
- 5 żółtek
- 2 l. oleju Beskidzkiego
- konfitura wiśniowa lub z dzikiej róży
- 1 kostka margaryny Palmy (roztopiona)
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- cukier puder
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i zarabiamy w nim rozczyn (drożdże, 1 łyżka cukru, 2/3 szklanki mleka). Pozostawiamy w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia.
- Do przygotowanego i wyrośniętego rozczynu dodajemy jedno całe jajko, 5 żółtek i resztę cukru. Wymieszać.
- Dodajemy resztę mleka, cukier wanilinowy, sól i lekko zarabiamy ciasto z mąką.
- Dodajemy stopniowo roztopioną margarynę Palmę i wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, gładkie i nie będzie się kleiło do rąk (około 15-20 minut).
- Wyrobione ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, formujemy pączki, do każdego wkładając łyżeczkę konfitury. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypanej mąką i przykrywamy czystą ściereczką.
- Do dużego płaskiego rondla o grubym dnie wlewamy olej Beskidzki i rozgrzewamy do temperatury 180°C (aby sprawdzić, czy olej osiągnął już odpowiednią temperaturę, wystarczy do tłuszczu wrzucić mały kawałek ciasta – jeśli w ciągu minuty zarumieni się i wypłynie na powierzchnię, tłuszcz jest gotowy).
- Wkładamy pączki ostrożnie do gorącego tłuszczu i smażymy do zarumienienia.
- Usmażone pączki układamy na półmisku wyłożonym papierowym ręcznikiem.
- Po ostygnięciu pączki posypujemy cukrem pudrem.