Składniki:

  • 1 kg. mąki krupczatki
  • 10 dkg. drożdży
  • 0,5 l. ciepłego mleka
  • 1 całe jajko
  • 5 żółtek
  • 2 l. oleju Beskidzkiego
  • konfitura wiśniowa lub z dzikiej róży
  • 1 kostka margaryny Palmy (roztopiona)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i zarabiamy w nim rozczyn (drożdże, 1 łyżka cukru, 2/3 szklanki mleka). Pozostawiamy w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Do przygotowanego i wyrośniętego rozczynu dodajemy jedno całe jajko, 5 żółtek i resztę cukru. Wymieszać.
  3. Dodajemy resztę mleka, cukier wanilinowy, sól i lekko zarabiamy ciasto z mąką.
  4. Dodajemy stopniowo roztopioną margarynę Palmę i wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, gładkie i nie będzie się kleiło do rąk (około 15-20 minut).
  5. Wyrobione ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, formujemy pączki, do każdego wkładając łyżeczkę konfitury. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypanej mąką i przykrywamy czystą ściereczką.
  7. Do dużego płaskiego rondla o grubym dnie wlewamy olej Beskidzki i rozgrzewamy do temperatury 180°C (aby sprawdzić, czy olej osiągnął już odpowiednią temperaturę, wystarczy do tłuszczu wrzucić mały kawałek ciasta – jeśli w ciągu minuty zarumieni się i wypłynie na powierzchnię, tłuszcz jest gotowy).
  8. Wkładamy pączki ostrożnie do gorącego tłuszczu i smażymy do zarumienienia.
  9. Usmażone pączki układamy na półmisku wyłożonym papierowym ręcznikiem.
  10. Po ostygnięciu pączki posypujemy cukrem pudrem.

 

powrót