Składniki
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 150 ml oleju Beskidzkiego
- 200 g startej marchewki
- ½ dużego startego jabłka
- 50 g drobno posiekanych migdałów
- 50 g drobno posiekanych pistacji
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 125 g serka mascarpone
- 50 g Palmy
- 100 g cukru pudru
Jajka ubić, dodać cukier i ucierać na gładką i puszystą masę. Następnie wciąż ubijając dodać powoli olej. Następnie dodać marchewkę, jabłko oraz orzechy (pozostawiając trochę do dekoracji). Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.
Piec w temp. 160 stopni ok 1 godzinę.
Ubić serek z miękką Palmą i cukrem pudrem, otrzymany krem schłodzić.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na 2 części i przełożyć połową kremu. Resztę wyłożyć na górną cześć ciasta, na koniec posypać orzechami i migdałami.