SKŁADNIKI:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- ½ szklanki oleju Beskidzkiego
- 3 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- biała czekolada, garść orzechów, nasion słonecznika lub/i płatków migdałowych
W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek, sodę i sól. Do innego naczynia wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy cukier i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę. Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy delikatnie, do połączenia składników. Przekładamy do form na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok 25 min w temp. 180 stopni.
Dekorujemy roztopioną białą czekoladą i posypujemy orzechami.