Pyszna propozycja sałatki przygotowana przez szefa kuchni Wojciecha Harapkiewicza.

 

Składniki dla 4 osób:

  • biała kiełbasa - 2 szt.
  • pieczarki - 4 szt.
  • 1/2 wędzonego fileta z  kurczaka
  • szpinak świeży - 50 g
  • jajko na twardo - 2 szt.
  • oliwki zielone
  • por (zielona część)
  • olej Beskidzki
  • sól, pieprz 

Pesto z czosnku niedźwiedziego:

  • 10 liści czosnku niedźwiedziego
  • 2 ząbkami czosnku
  • 30 g orzechów włoskich 
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju beskidzkiego

Wszystkie składniki pesto miksujemy nie dłużej niż 1 minutę.

Liście szpinaku rozkładamy na szerokim i w miarę wysokim talerzu. Następnie rozkładamy jajko pokrojone w ćwiartki oraz oliwki. Zieloną część pora tniemy wzdłuż na cieniutkie paseczki i smażymy na głębokim rozgrzanym oleju do lekkiego zabrązowienia się brzegów. Odsączamy na ręczniku. Kiełbasę i pieczarki kroimy w 5mm plastry i podsmażamy na odrobinie oleju na dużym ogniu, by szybko się zrumieniły na złoto. Następnie przekładamy na szpinak z jajkiem, polewamy pesto i wykańczamy "siankiem" z pora. 

powrót