Pyszna propozycja sałatki przygotowana przez szefa kuchni Wojciecha Harapkiewicza.
Składniki dla 4 osób:
- biała kiełbasa - 2 szt.
- pieczarki - 4 szt.
- 1/2 wędzonego fileta z kurczaka
- szpinak świeży - 50 g
- jajko na twardo - 2 szt.
- oliwki zielone
- por (zielona część)
- olej Beskidzki
- sól, pieprz
Pesto z czosnku niedźwiedziego:
- 10 liści czosnku niedźwiedziego
- 2 ząbkami czosnku
- 30 g orzechów włoskich
- szczypta soli
- 100 ml oleju beskidzkiego
Wszystkie składniki pesto miksujemy nie dłużej niż 1 minutę.
Liście szpinaku rozkładamy na szerokim i w miarę wysokim talerzu. Następnie rozkładamy jajko pokrojone w ćwiartki oraz oliwki. Zieloną część pora tniemy wzdłuż na cieniutkie paseczki i smażymy na głębokim rozgrzanym oleju do lekkiego zabrązowienia się brzegów. Odsączamy na ręczniku. Kiełbasę i pieczarki kroimy w 5mm plastry i podsmażamy na odrobinie oleju na dużym ogniu, by szybko się zrumieniły na złoto. Następnie przekładamy na szpinak z jajkiem, polewamy pesto i wykańczamy "siankiem" z pora.