Tradycyjna hiszpańska zupa. Idealne danie na upały.
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 świeże ogórki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- ¼ szklanki oleju Beskidzkiego
- 4 łyżki octu winnego
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka soku z pomidorów
- 1 łyżka posiekanego świeżego kopru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, poobierać i pokroić na kostkę. Ogórki obrać, papryki oczyścić z pestek, pokroić na kostkę, Cebulę i czosnek poobierać pokroić i dodać do warzyw, dodać porwane listki bazylii, koper i pietruszkę.
Wlać sok z pomidorów, sok z cytryny dobrze wymieszać. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Podawać z upieczona grzanka z serem.