SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- 3 łyżki Oleju Beskidzkiego
- 1 marchewka
- 4 średnie ziemniaki
- 1,5 litra bulionu
- liść laurowy, ziela angielskie ( 2 sztuki)
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 ml śmietanki 18% z kartonika do zup i sosów
PRZYGOTOWANIE:
W garnku na oleju Beskidzkim na wolnym ogniu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut. Dodać gorący bulion, liść laurowy, ziele angielskie i gotować dodać do smaku sól, pieprz.
Pieczarki umyć, poobierać i podsmażyć na oleju Beskidzkim. Dodać do gotującej się zupy wraz z poobieranymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami, gotować około 10 minut. Zupę podawać ze śmietaną, posypana natką pietruszki.