SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oleju Beskidzkiego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 czerwone buraki
- 2 litry bulionu
- kawałek kapusty włoskiej
- 1 puszka białej fasoli
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: liść laurowe, ziela angielskie, 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- 2 pomidor
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Na oleju Beskidzkim podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty.
Buraki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka, dodac podsmażone warzywa, zalać gorącym bulionem i zagotować.
W międzyczasie dodać poszatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 30 minut do miękkości warzyw. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę dodać do zupy i jeszcze pogotować około 5 minut.
Na koniec dodać pokrojony koperek i już nie gotować. Podawać z kleksem śmietany.