SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oleju Beskidzkiego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 czerwone buraki
  • 2 litry bulionu
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: liść laurowe, ziela angielskie, 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 2 pomidor
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Na oleju Beskidzkim podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty.

Buraki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka, dodac podsmażone warzywa, zalać gorącym bulionem i zagotować.

W międzyczasie dodać poszatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 30 minut do miękkości warzyw. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę dodać do zupy i jeszcze pogotować około 5 minut.

Na koniec dodać pokrojony koperek i już nie gotować. Podawać z kleksem śmietany.

powrót