Składniki (2 porcje):
- 50 g czerwonej soczewicy
- 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju Beskidzkiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej zieleniny – bazylii, kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzewamy olej Beskidzki, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia.
- Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno siekamy, dodajemy do cebuli i mieszając, smażymy jeszcze przez minutę.
- Dodajemy suchą soczewicę i przyprawy, mieszamy.
- Wlewamy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości soczewicy, czyli przez około 20 minut.
- Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory lub krojone pomidory z puszki i gotujemy przez około 15 minut pod uchyloną pokrywką, od czasu do czasu mieszając.
- Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mieszamy.
- Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną zieleniną.
powrót