Składniki (2 porcje):

  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju Beskidzkiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny – bazylii, kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy olej Beskidzki, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno siekamy, dodajemy do cebuli i mieszając, smażymy jeszcze przez minutę.
  3. Dodajemy suchą soczewicę i przyprawy, mieszamy.
  4. Wlewamy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości soczewicy, czyli przez około 20 minut.
  5. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory lub krojone pomidory z puszki i gotujemy przez około 15 minut pod uchyloną pokrywką, od czasu do czasu mieszając.
  6. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mieszamy.
  7. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną zieleniną.
powrót