Składniki :
- pasta curry czerwona lub ewentualnie przyprawa curry
- 1 puszka 400 ml mleko kokosowe
- 2 szt trawy cytrynowej
- 3 szt liści kafiriru
- 1 szt batat
- 1 szt cytryna
- 2,5 l bulionu drobiowego
- 1,5 cm korzenia Imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 szt cebuli
- 2 filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- olej Beskidzki
Przygotowanie :
Do zagotowanego bulionu drobiowego dokładamy odpowiednio w kolejności liście kafiru, trawę, posiekany w drobne paseczki imbir. Gotujemy przez 15 minut. Następnie dorzucamy batata pokrojonego w kostkę, gotujemy kolejne 20 min.
W tym czasie kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na oleju na dużym ogniu przez 5 minut, zmniejszamy ogień, solimy i dodajemy 1 łyżeczkę curry (przyprawy), smażymy kolejne 5 minut.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z kurczakiem lub na osobnej patelni. cebulę dodajemy do bulionu, gotujemy przez 3 minuty, a następnie wyciągamy z bulionu liście oraz trawę i całość miksujemy na gładko z łyżeczka pasty curry. Następnie dodajemy mleko kokosowe, posiekany czosnek oraz podsmażonego kurczaka. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut.