Składniki (na 4 porcje):

  • 2 cukinie
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 100 g chudego twardego białego sera
  •  1 ząbek czosnek
  • Olej Beskidzki
  • Beskidzki Culinary

100 ml oleju wlewamy do szerokiego słoika. Dodajemy 1/3 łyżeczki kurkumy oraz 1 posiekany ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy.

Biały ser kroimy w duże kostki i wkładamy do zalewy w słoiku. Na min 3 h. 

Cukinie i ziemniaka obieramy ze skórki. Kroimy w grubą kostkę i gotujemy w 1 litrze wody. Solimy do smaku. Po 20 minutach dodajemy cebulę podsmażoną na Beskidzkim Culinary i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy 1/3 łyżeczki kurkumy i opcjonalnie 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki. 

Całość miksujemy na gładki krem. Podajemy z zamarynowanym serem i żółtymi kwiatami.  

powrót