Idealna do sałatki, świetna do zupy - poznajcie przepis na krem z sałaty masłowej.
Składniki na 4 porcje:
- 1 główka sałaty
- 1 duży ziemniak
- zielona cześć pora
- olej Beskidzki
- sól
- pieprz
- czosnek
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 3 szt.
Sposób przygotowania:
Por siekamy w paseczki, ziemniaka w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. Do 1,5 l wody wrzucamy liście i ziele, a następnie podsmażone warzywa. Całość gotujemy ok. 10 minut. Sałatę dokładnie myjemy i kroimy w paski, dokładamy do wywaru. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Wyciągamy ziele i liście. Zupę miksujemy. Wspaniale smakuje z dodatkiem oleju smakowego z dodatkiem szczypioru.