SKŁADNIKI:
podgrzybki 200g
borowiki 200g
cebule 4 szt
olej Beskidzki 5 łyżek
czosnek 5 ząbków
wywar warzywny z suszonymi grzybami 1,5l
pietruszka zielona 1 pęczek
sól, pieprz, liść laurowy
włoszczyzna 100g
liść laurowy
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę. Borowiki i podgrzybki kroimy w połówki lub ćwiartki, według uznania. Na dnia garnka rozgrzewamy olej Beskidzki, następnie smażymy na nim cebulę i czosnek, do uzyskania złocistego koloru. Następnie dokładamy do nich krojone grzyby. Smażymy razem około 3 minut. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy stratą na grubych oczkach włoszczyznę. Zupę gotujemy 10 minut i doprawiamy według uznania. Podczas serwowania posypujemy pietruszką, alternatywnie możemy dodać tez kwaśnej śmietany.