SKŁADNIKI:

podgrzybki 200g 

borowiki 200g 

cebule 4 szt 

olej Beskidzki 5 łyżek 

czosnek 5 ząbków 

wywar warzywny z suszonymi grzybami 1,5l

pietruszka zielona 1 pęczek

sól, pieprz, liść laurowy

włoszczyzna 100g

liść laurowy

Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę. Borowiki i podgrzybki kroimy w połówki lub ćwiartki, według uznania. Na dnia garnka rozgrzewamy olej Beskidzki, następnie smażymy na nim cebulę i czosnek, do uzyskania złocistego koloru. Następnie dokładamy do nich krojone grzyby. Smażymy razem około 3 minut. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy stratą na grubych oczkach włoszczyznę. Zupę gotujemy 10 minut i doprawiamy według uznania. Podczas serwowania posypujemy pietruszką, alternatywnie możemy dodać tez kwaśnej śmietany.

powrót