SKŁADNIKI NA BARSZCZ

  • 1 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • duży kawałek selera korzeń
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • kilka suszonych leśnych grzybów
  • zakwas z buraków
  • czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, cytryna

SKŁADNIKI NA FARSZ

  • 0,5 kg leśnych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej Beskidzki do smażenia

SKŁADNIKI NA USZKA

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 130 ml gorącej, przegotowanej wody

BARSZCZ

Do garnka włożyć obrane warzywa: marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę oraz ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liście laurowe   i ziele angielskie. Zalać wodą i dodać wypłukane suszone grzyby. Gotować wywar na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Przeciedzić wywar, aby otrzymać czysty bulion.

Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do drugiego garnka, zalać wodą tak aby buraki były przykryte. Zagotować buraki, otrzymany wywar wlać do bulionu i tak powtórzyć czynność jeszcze dwa razy (łącznie trzy razy zalewamy buraki zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania i zlewamy wywar do bulionu).

Dodać zakwas – w ilości wg uznania, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Ewentualnie dodać majeranek około 1 łyżki.

Pilnować, aby po dodaniu zakwasu barszcz się nie zagotował. Najlepiej tylko go tylko podgrzewać – wówczas zachowa swój piękny

„buraczkowy” kolor.

FARSZ DO USZEK

Grzyby posiekać w drobną kosteczkę.

Do rondelka wlać trochę oleju (np. 1 łyżkę), drobno posiekać cebulkę i wrzucić na rozgrzany olej, dodać grzyby. Dusić do miękkości.

Jeśli lubisz farsz „bez kawałków” wówczas przestudzone grzyby z cebulką możemy zmielić przez maszynkę lub zblendować.

Dodać bułkę   tartą   oraz   doprawić   do   smaku solą i pieprzem.

USZKA

Wsypać mąkę do miski, stopniowo dodawać gorącą wodę i mieszać widelcem do połączenia. Wbić jedno jajko i połączyć z ciastem.

Wałkować ciasto na cienki placek, wykrawać szklanką lub literatką kółka, nałożyć farsz i zlepić uszka.

WSKAZÓWKA

Tak przygotowane uszka można ugotować w lekko osolonej wodzie lub usmażyć na głębokim oleju Beskidzkim – będą wtedy chrupiące, przypominające paszteciki.

powrót