SKŁADNIKI NA BARSZCZ
- 1 kg buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- duży kawałek selera korzeń
- ½ pora
- 1 cebula
- kilka suszonych leśnych grzybów
- zakwas z buraków
- czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, cytryna
SKŁADNIKI NA FARSZ
- 0,5 kg leśnych grzybów
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka bułki tartej
- sól, pieprz
- olej Beskidzki do smażenia
SKŁADNIKI NA USZKA
- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 130 ml gorącej, przegotowanej wody
BARSZCZ
Do garnka włożyć obrane warzywa: marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę oraz ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą i dodać wypłukane suszone grzyby. Gotować wywar na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Przeciedzić wywar, aby otrzymać czysty bulion.
Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do drugiego garnka, zalać wodą tak aby buraki były przykryte. Zagotować buraki, otrzymany wywar wlać do bulionu i tak powtórzyć czynność jeszcze dwa razy (łącznie trzy razy zalewamy buraki zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania i zlewamy wywar do bulionu).
Dodać zakwas – w ilości wg uznania, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Ewentualnie dodać majeranek około 1 łyżki.
Pilnować, aby po dodaniu zakwasu barszcz się nie zagotował. Najlepiej tylko go tylko podgrzewać – wówczas zachowa swój piękny
„buraczkowy” kolor.
FARSZ DO USZEK
Grzyby posiekać w drobną kosteczkę.
Do rondelka wlać trochę oleju (np. 1 łyżkę), drobno posiekać cebulkę i wrzucić na rozgrzany olej, dodać grzyby. Dusić do miękkości.
Jeśli lubisz farsz „bez kawałków” wówczas przestudzone grzyby z cebulką możemy zmielić przez maszynkę lub zblendować.
Dodać bułkę tartą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
USZKA
Wsypać mąkę do miski, stopniowo dodawać gorącą wodę i mieszać widelcem do połączenia. Wbić jedno jajko i połączyć z ciastem.
Wałkować ciasto na cienki placek, wykrawać szklanką lub literatką kółka, nałożyć farsz i zlepić uszka.
WSKAZÓWKA
Tak przygotowane uszka można ugotować w lekko osolonej wodzie lub usmażyć na głębokim oleju Beskidzkim – będą wtedy chrupiące, przypominające paszteciki.