SKŁADNIKI:
- około 1 kg mięsa mielonego – wołowe lub indyk
- puszka pomidorów krojonych
- mała puszka kukurydzy
- 300 g ziemniaków
- kawałek selera
- 2 marchewki (około 200 g)
- 1 cebula (około 120 g)
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej
- 200 g mrożonego groszku
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- ulubione zioła, np. bazylia, oregano, prowansalskie
- sól, pieprz
- olej Beskidzki do smażenia
Przygotowanie
Marchewkę, ziemniaki, seler pokroić na kawałki/plasterki.
Chili i czosnek drobno posiekać.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju Beskidzkim, dodać mięso i smażyć ok 10 minut.
Przełożyć do garnka na zupę, zalać wodą i dodać ziemniaki, marchewkę i mrożoną fasolkę. Gotować ok 15 min.
Następnie dodać pomidory, koncentrat, zioła, czosnek, chili, kukurydzę i groszek. Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze ok 10 min.