×

Ostrzeżenie

Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir.

Kiedy za oknem letnia pogoda, a pobliskie stragany obfitują w różnorodne owoce i warzywa, ciężko nam sobie wyobrazić, że za kilka chwil nadejdzie zima. A z nią na kilka miesięcy będziemy mogli zapomnieć o smakach lata.

Dlatego, kiedy sezon na nasze rodzime produkty w pełni, warto je wykorzystać do przetworów, aby cieszyć się ich aromatem również w zimę i na chwilę przenieść się myślami do ciepłych dni. Przygotowanie przetworów oprócz walorów smakowych, wpłynie korzystnie na nasz portfel i zdrowie! Sałatki warzywne z papryki, ogórka, cukinii czy zamknięcie grillowanych warzyw w słoiku, rewelacyjnie utrwali letnie wspomnienia. Szczególnie teraz, kiedy cena warzyw jest najkorzystniejsza.

 Szczególnie polecam marynowanie w oleju, nie tylko przedłuża trwałość naszych przetworów, lecz także przy wyborze odpowiedniego oleju, wpływa korzystnie na nasze zdrowie! Wybór olei na naszym rynku jest ogromy… Jednakże warto wybrać nasz polski olej rzepakowy. To właśnie olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów omega 3 (aż 10-krotnie więcej od oliwy z oliwek!) , które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, podwyższając tym samym poziom „dobrego” cholesterolu HDL, udowodniono również obniżenie ryzyka chorób nowotworowych, nadciśnienia tętniczego czy zawału serca, a także korzystnie wpływa na odporność i wygląd skóry.

Dlatego wybieram olej rzepakowy jako dodatek do marynat, aby w słoiku zamknąć odrobinę lata wraz z niesamowitą ilością cennych witamin, minerałów i składników odżywczych.

Paula Jamróz

Dietetyk, psychodietetyk, autorka bloga Dietetycznie Zakręcona

powrót