×

Ostrzeżenie

Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir.

Czy podczas pandemii powinniśmy sobie „poluzować” ze zdrowymi nawykami? Oczywiście, że nie! Odpowiednia dieta będzie miała teraz ogromne znaczenie dla naszej odporności, która w tym momencie jest kluczowa To nie jest dobry czas na fast foody, duże ilości słodyczy, słonych przekąsek, alkoholu czy słodkich napoi. A obserwując klientów sklepów, tego rodzaju produktów kupują najwięcej. Mamy teraz doskonałą okazje na eksperymentowanie w kuchni, regularne jedzenie, wyrobienia nawyku planowania zakupów i aktywności fizycznej w domu. Trzeba to wykorzystać, aby być zdrowszym, zadbać o swoją odporność, oraz uniknąć zwiększenia masy ciała podczas kwarantanny. To właśnie otyłość powoduje szereg chorób metabolicznych - cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca i wiele innych, które osłabiają nasz układ odpornościowy.

Dlatego jak jeść, aby tego uniknąć?

Przede wszystkim zwrócić uwagę na regularne jedzenie, należy ustalić pory posiłków i się ich trzymać, aby uniknąć podjadania między posiłkami, „z nudów”. Planując zakupy warto omijać sklepowe półki ze słodyczami i słonymi przekąskami, to one dostarczają nam tak zwanych „pustych kalorii” powodując nadwyżkę kalorii w naszych posiłkach, a w konsekwencji wzrost masy ciała.

A co jeść, żeby wzmocnić odporność?

  • Warzywa cebulowe, takie jak czosnek, cebula, por, szczypiorek. Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. 
  • Naturalne źródła witaminy C jak acerola, aronia, papryka, porzeczki, marchew, owoce jagodowe, cytrusy, natka pietruszki, szpinak, brokuł, kalafior.
  • Zioła i przyprawy, takie jak kurkuma, imbir, cynamon, curry, papryczka chili, oregano, należy też unikać nadmiaru soli
  • Kiszonki, ogórki kiszone czy kapusta kiszona korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową, wzmacniając naszą odporność
  • Produkty bogate w witaminę D3, np. tłuste ryby morskie. W obecnej sytuacji nie możemy korzystać z kąpieli słonecznych i sami syntetyzować tę witaminę, dlatego warto suplementować ją, lecz w formie leku, nie suplementu!
  • Produkty będące dobrym źródłem kwasów Omega-3, które wzmacniają układ immunologiczny, dlatego warto spożywać ryby takie jak  sardynki, łosoś, makrela, śledź i tuńczyk. Zwiększyć ilość orzechów i nasion w diecie, takich jak orzechy włoskie, pekan, pestki dyni oraz zadbać w diecie o oleje, a zwłaszcza rzepakowy, który posiada dużą zawartość Omega-3.
  • Fermentowane produkty mleczne, czyli jogurt, kefir, maślankę oraz mleko acidofilne podobnie jak kiszonki zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost dobrej mikroflory jelitowej.
  • Produkty bogate w cynk, dlatego warto spożywać nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi oraz produkty pełnoziarniste, a od czasu do czasu czerwone mięso.

Aby zadbać o mikroflorę jelit, oprócz dodatku wyżej wymienionych składników należy pamiętać o wodzie mineralnej, a unikać słodkich napoi, alkoholu, nadmiaru cukru i tłuszczu zwierzęcych- tłuste kiełbasy, wędliny, smalec.

Należy również zwrócić uwagę na sen - nieregularny i krótki sen zwiększa podatność na infekcje - oraz unikanie palenia tytoniu.

Pamiętajmy również o aktywności fizycznej, która stymuluje układ odpornościowy do pracy, znajdziemy mnóstwo propozycji ćwiczeń w domu i dzięki temu spalimy również nadmiar kalorii.

Nie ma niestety diety, która ochroni nas przed zarażeniem, musimy pamiętać o powyższych zaleceniach i zasadach higieny, dzięki temu będziemy działać prewencyjnie.

powrót