Zimotrwałość roślin kształtuje się podczas procesu hartowania, który następuje jesienią przy stopniowym obniżaniu się temperatury. Najkorzystniejszy dla roślin proces hartowania przebiega przy słonecznej pogodzie i przy niezbyt dużej wilgotności gleby. Zimotrwałość jest cechą o charakterze kompleksowym, na którą składa się odporność Rośliny na: wymarzanie, wyprzenie, skorupę lodową, wysmalanie oraz wysadzanie roślin i rozrywanie korzeni.

Wymarzanie cheap sport jerseys jest bezpośrednim działaniem mrozu na nie okryte śniegiem rośliny. Najlepiej przed mrozem cheap jerseys chroni rośliny puszysty śnieg o grubości około 10 cm. Bardziej na wymarzanie podatne są rośliny, które jeszcze nie zdążyły się rozkrzewić. W trakcie zimy rośliny mogą ulec rozhartowania jeżeli nastąpi silne ocieplenie.

Wyprzenie roślin następuje football jerseys wholesale wówczas, gdy obfite opady śnieżne pokrywają niedostatecznie zamarzniętą glebę. Pod taką pokrywą śnieżną może utrzymywać się temperatura bliska 0 st. C, przy której rośliny zaczynają intensywnie oddychać, tracą węglowodany, następuje rozpad białek, a w końcu liście zostają porażone pleśnią śniegową.

Wysmalanie występuje przy brak okrywy śnieżnej, kiedy mroźny i suchy wiatr wysusza rośliny. authentic Thon Maker jersey Zamarznięta gleba uniemożliwia pobierani wody. Rośliny pozbawione wody stopniowo obumierają, a ich liście wyglądają jak spalone.

Rozrywanie korzeni i wysadzanie występują szczególnie na przedwiośniu, gdy gleba nfl jerseys for cheap taje wciągu dnia i zamarza nocą. Gleby, zwłaszcza bogate w próchnicę, zamarzając, zwiększają objętość, a rozmarzając, osiadają, powodując rozrywanie korzeni, a czasami wysadzanie czyli wypychanie na powierzchnie rośliny.

Szkody spowodowane złym przezimowaniem nie muszą obejmować całego pola. Prawidłowo przeprowadzona wiosną ocena przezimowania plantacji umożliwi podjęcie decyzji co do zaorania plantacji. Duże szkody mogą również przynieść lokalne zalewy podczas wiosennych roztopów. Przy wyborze materiału siewnego należy kierować się cechą zimotrwałości danej odmiany.

powrót